TUTA alumnit

Tällä sivulla esittelemme Tuotantotalouden laitoksella opiskelleita ja väitelleitä alumneja.

 

Toukokuu 2016

tatu_koistinen.jpg Tatu Koistinen

DI, toimitusjohtaja, triathlonisti

Tatun tausta pähkinäkuoressa

Valmistuin TUTAlta  syksyllä 2006 ja aloitin samalla työskentelyn Postissa kehityspäällikkönä. Kuuden vuoden uran aikana etenin liiketoimintajohtajaksi vastaten yrityksille myytävistä markkinointipalveluista. Toimin aktiivisesti myös Venäjällä johtamalla muun toiminnan ohella Postin paikallista digitaalisen markkinoinnin tytäryritystä. Vuonna 2012 rohkaistuin yrittäjäksi, kun perustimme Suomen Ostohyvitys Oy:n, joka tarjoaa kuluttajille verkkokaupan bonuskorttia. Toukokuussa 2016 meillä on 1,2 miljoonaa käyttäjää neljällä eri markkinalla ja meidät nimettiin Suomen 20 lupaavimman kasvuyrityksen joukkoon ja toiseksi vahvimmaksi kanta-asiakasohjelmaksi. Perustin vuonna 2014 TriathlonSuomen, joka on Suomen suurin triathlonin valmennus- ja leiripalveluita tarjoava toimija. Harrastan itse aktiivisesti triathlonia.

Tatu Koistinen kertoo yrittäjyydestä PRODEKOn 9.5.2016 järjestämässä Founder's Talk -illassa

 

Mitä teet tällä hetkellä?

Toimin tällä hetkellä Suomen Ostohyvitys Oy:n (brändinimi Bonusway) toimitusjohtajana. Johdan 30 hengen ripeästi kasvavaa monikulttuurista tiimiä. Tavoitteemme on tuoda palvelumme yhä uusien verkkoshoppailijoiden ulottuville ja samalla tarjota verkkokaupoille mahdollisuus lisätä myyntiä. Koen tärkeimmäksi tehtäväkseni positiivisen ja rohkean yrityskulttuurin synnyttämisen.
 

Mistä hyödyit eniten TUTA-opinnoista ja työkokemuksesta?

Tein Design of production systems -kurssin harjoitustyön Postille ja tämä työ poiki jatkoprojektin, diplomityöpaikan ja hienon urapolun. Kirjoitin diplomityöni johdon laskentatoimesta ja koen, että tämä on hyvin tukenut analyyttista johtamisosaamistani. Olen myös pystynyt hyödyntämään yrittäjyyden aikana TUTAn kursseilla syntyneitä kaverisuhteita. Kokonaisuudessa koen, että TUTAn tuoma liiketoimintaymmärrys on erittäin laajaa. Työelämässä monesti huomaa, että pohjatiedot useista aiheista on paljon syvemmät, kuin muutaustaisilla henkilöillä. TUTA on edelleen vahva brändi. Kun tapaa ihmisiä ensimmäistä kertaa ja TUTA-tausta ilmenee, asettaa se ennakko-odotukset valmiiksi korkealle tasolle.

Mitä neuvoja antaisit nykyisille TUTAlaisille?

Olkaa rohkeita ja valitkaa suunta mikä tuntuu teistä hyvältä. TUTA antaa huikeat valmiudet olla monenlaisissa positoissa. Vain tekemällä ja kokemalla oppii ne asiat, mistä juuri itse eniten nauttii työelämässä.

 


Marraskuu 2014

 

TkT Max Finne – Warwick Business School, Assistant Professor

max_finne2.jpgMaxin tausta pähkinänkuoressa

  • Valmistui Diplomi-insinööriksi TUTA:lta 2009. Pääaineenaan tuotanto ja logistiikka, sivuaineenaan systeemi- ja operaatiotutkimus.
  • Teki tutkimusta BIT:in logistiikan tutkimusryhmässä 2008-2014: ensin diplomityöntekijänä sittemmin väitöstutkijana.
  • Väitteli tekniikan tohtoriksi elokuussa 2014. Väitöskirja käsitteli teollisuusyritysten palveluliiketoimintaa, “Servitization and solution provision of manufacturing companies: A contingency theoretical analysis”.
  • Asuu Royal Leamington Spassa Iso-Britanniassa.
  • Vapaa-aikana maistuvat niin urheiluharrastukset (uinti, kuntosali, salibandy, laskettelu, vaihtelevat pallopelit) kuin erinomaisista raaka-aineista rakkaudella valmistettu ruoka ja sille vastinpareiksi valikoidut viinit.

Mitä teet tällä hetkellä?

Aloitin heti valmistumiseni jälkeen apulaisprofessorina Warwick Business Schoolissa. Muutto Englantiin tuli melkoisen nopeasti: perjantaina 29.8. dekaani myönsi tutkinnon, lauantaina pakkasin matkalaukut, sunnuntaina lento Lontooseen ja maanantaina ensimmäinen työpäivä uudessa yliopistossa. Warwick Business Schoolissa opetuksen laadulla on todella suuri painoarvo sillä sen avulla käytännössä rahoitetaan suurelta osin yliopiston tutkimustyö. Opetan operaatiojohtamista ja projektinhallintaa sekä maisteri- että MBA-opiskelijoille, ja jatkan tutkimustyötä teollisuusyritysten palveluoperaatioiden parissa. Ilmapiiri ryhmässämme on todella innostava ja työkaverit tarjoavat auliisti apuaan uudelle kollegalle niin käytännön asioissa kuin yliopiston opetustyyliin ja -metodeihin perehtymisessä. Jatkan edelleen tutkimusyhteistyötä myös muutaman Aalto-yliopistoon jääneen kollegan kanssa.

Mistä hyödyit eniten TUTA/BIT työkokemuksesta/jatko-opinnoista?

Tässä kohtaa täytyy todeta etten olisi nykyisessä työssäni ilman LRG:ssä (Logistics Research Group) vietettyä aikaa. Enkä todella tarkoita pelkkää professuurin edellyttämää tohtorintutkintoa. Olin nimittäin ennen diplomi-insinööriksi valmistumista suuntaamassa teollisuuden palvelukseen, eikä tutkijan ura ollut silloin edes harkinnassa missään vaiheessa. Antoisa diplomityön tekeminen yritysrajapinnassa sai kuitenkin jatkamaan väitöskirjavaiheeseen ja yhtäkkiä huomaan olevani yhä edelleen yliopiston palveluksessa. LRG:n projektiemme vahvan kansainvälistymisrahoituksen myötä pystyin rakentamaan kansainvälisiä tutkijaverkostoja, jotka jo sinällään rikastuttivat työtäni mutta myös johtivat suoraan (brittikollegan vinkkaamana) hakemaan nykyiseen työhön. Verrattuna englantilaiseen yliopistokenttään BIT:n ehdottomia vahvuuksia on vahva yritysyhteistyö, josta saatuja oppeja ja näkemyksiä voin edelleen hyödyntää nykyisessä työssäni.


Mitä neuvoja antaisit nykyisille TUTAlaisille?

TUTA-opinnot antavat erinomaisen pohjan yritysten operaatioiden ja strategiatyön perusasioiden ymmärtämiselle. Siitä on antoisaa jatkaa oman mielenkiinnon mukaan todella monenlaisiin tehtäviin yrityksissä tai julkisissa organisaatioissa, miksei yrittäjäksi tai tutkijaksi. Omasta kokemuksesta voin sanoa, ettei kannata rajata kovin tiukasti mitään vaihtoehtoja pois, vaan tarttua rohkeasti uusiin mahdollisuuksiin. Kun on monessa mukana, saattaa hyvinkin löytää jotain paljon enemmän ja rikkaampaa kuin osasi ennalta arvata.

 


Syyskuu 2014

TkT Jarno Poskela - Innotiimi Oy, Senior Partner ja hallituksen jäsen

 

Jarnon tausta pähkinäkuoressa

  • Valmistui DiplomiJarno_Poskela.jpg-insinööriksi Tuta:lta 2001. Pääaineena Kansainvälistä projektiliiketoimintaa ja sivuaineina Teollisuustaloutta sekä Paperitekniikkaa.
  • Teki tutkimus-ja kehittämistyötä BIT:in Innovation Management Institute:ssa vuosina 2003-2007, samalla keräten aineiston väitöskirjaansa.
  • Väitteli tekniikan tohtoriksi vuonna 2009. Väitöskirja käsitteli innovaatioprosessin alkupään kehittämistä ja ohjaamista teollisuusyrityksissä (Management Control in the Front-end of Innovation).
  • Asuu Espoossa ja perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi poikaa (5v ja 8 v)
  • Vapaa-aika kuluu pitkälti erilaisten urheiluharrastusten parissa - omien ja poikien. Kiinnostavia lajeja tahtoo olla vain paljon enemmän kuin omaa vapaa-aikaa: kuntosalia, golfia, tennistä, juoksua, pyöräilyä, hiihtoa, laskettelua… Uutena harrastuksena löytyi tänä kesänä moottoripyöräily, jonka selässä tuli tehtyä pari kivaa reissua.

Mitä teet tällä hetkellä?

Vuodesta 2007 lähtien olen toiminut konsulttina, osakkaana ja hallituksen jäsenenä Innotiimi Oy:ssä. Käytännössä teen innovaatiotoiminnan kehittämiseen liittyviä konsultointitoimeksiantoja ja valmennuksia eli esim. innovaatiostrategioiden, innovaatioprosessien, innovaatiokulttuurin tai innovaatiotaitojen kehittämistä. Lisäksi autan organisaatioita käytännön innovointityössä esim. uusien tuote- tai palvelukonseptien kehittämisessä. Asiakkaina ovat tyypillisesti isot suomalaiset teollisuus- ja palveluyritykset sekä julkisen sektorin organisaatiot. Parin viimevuoden aikana olen ollut rakentamassa yhteisiä toimintatapoja Innotiimin fuusioprosessissa Itävaltalaislähtöisen Integrated Consulting Groupin kanssa, joka on antanut työhön oman kivan lisämausteensa. Lisäksi olen mukana parin pienemmän start-up yrityksen toiminnassa.

Mistä hyödyit eniten TUTA työkokemuksesta/jatko-opinnoista?

Teen käytännössä konsultoidessani samoja asioita, joihin perehdyin BIT:ssä työskennellessäni ja väitöskirjaa tehdessäni, joten siitä ajasta on ollut suurta hyötyä. Erityisen antoisaa oli päästä näkemään kymmenien erilaisten organisaatioiden toimintamalleja ja innovaatioprosesseja, jotta pystyi ymmärtämään, miten liiketoimintaympäristö tai organisaatiokulttuuri vaikuttaa näiden mallien soveltuvuuteen. Myös opit erilaisten analyysien tekemiseen ja laajojen tietomassojen jäsentämiseen ovat sellaisia, jota voin hyödyntää lähes päivittäin. Eikä sovi unohtaa syntyneitä verkostoja. Tälläkin hetkellä minulla on käynnissä kaksi toimeksiantoa, joissa hyödynnän tutkimusajalta syntyneitä kontakteja USA:sta ja Englannista. 


Mitä neuvoja antaisi nykyisille TUTAlaisille?

Tuta opiskelussa on hienoa se, että käytännössä se ei sulje mitään portteja vaan päinvastoin avaa mahdollisuuksia moneen suuntaan. Kaikissa organisaatiossa on käyttöä Tuta osaamiselle. Työelämään siirtyessä kannattaa mahdollisuuksien mukaan kokeilla erilaisia vaihtoehtoja, jotta löytää myös työssä oman ”intohimoalueensa”, jossa haluaa toimia ja kehittyä huippuluokan osaajaksi.

 


 

Kesäkuu 2014

TkT Johanna Småros - Relex Oy, Johtaja, Skandinavia

 Johannan tausta pähkinäkuoressa

  • Valmistuin DI:ksi TUTAlta vuonna Johanna_Smaros_2_press.jpg2000 (pääaineena logistiikka ja sivuaineena tietotekniikka).
  • Väittelin vuonna 2005 tekniikan tohtoriksi (väitöskirja toimitusketjun hallinnan alueelta: ”Information sharing and collaborative forecasting in retail supply chains”).
  • Opiskelijana toimin logistiikan kurssiassistenttina, kesätyö prof. Kari Tanskasen tutkimushankkeessa, jonka kautta ajauduin vähän vahingossa tekemään tutkimusta.
  • Logistiikkaan liittyvää tutkimusta tein useassa BIT/Logistiikan tutkimusryhmän (LRG) hankkeessa; yhtenä alueena kauppojen automaattinen tilaaminen, josta muodostui siemen oman yrityksen, RELEXin, toiminnalle.
  • Väitöskirjan loppuun saattamisen jälkeen ryhdyin yrittäjäksi, yhdessä kahden muun perustajan kanssa, Mikko Kärkkäinen ja Michael Falck, jotka myös löytyivät Logistiikan tutkimusryhmästä.
  • Vapaa-aikani kuluu pitkälti kuntoilun merkeissä. Tällä hetkellä entinen ykköslaji potkunyrkkeily on tilapäisesti jäänyt työmatkustamisen jalkoihin, mutta hien saa hyvin pintaan myös ryhmäliikuntatunneilla, kuntosalilla ja satunnaisesti lenkkipolullakin.
  • Kirjoja luen kymmeniä vuodessa ja lukemisessa yhdistyy mukavasti rentoutuminen ja kielitaidon kehittäminen.

Mitä teet tällä hetkellä?

Toimin yrittäjänä. RELEX on perustettu v. 2005 kolmen tutkijan voimin ja on Euroopan nopeimmin kasvava toimitusketjun hallinnan ohjelmistoja kehittävä yritys. Asiakkaitamme ovat tukku- ja vähittäiskaupat sekä monet tunnetut kuluttajatuotevalmistajat. Autamme heitä mm. ennustamisen, varastotäydennyksen ja toimitusketjun analytiikan saralla. Itse vastaan tällä hetkellä Skandinavian liiketoiminnasta, keskittyen erityisesti myyntiin.
 

Mistä hyödyit eniten TUTA työkokemuskesta/jatko-opinnoista?

Tutkijataustastani on ollut paljon hyötyä. Opintojen ja tutkimuksen kautta syntynyttä syvällistä osaamista toimitusketjun hallinnasta olen toki pystynyt hyödyntämään suoraan, mutta sitäkin tärkeämpänä pidän tutkimustyössä harjaantunutta taitoa analysoida dataa ja kaivaa vastauksia kysymyksiin. Lisäksi tutkimus, erityisesti case-tutkimus opetti tunnistamaan mitkä haasteet ovat tietynlaisille toimitusketjuille yhteisiä ja mitkä ovat yrityskohtaisia – tästä on ollut paljon hyötyä ohjelmistomme kehityksessä. Ohjelmistokehityksessä olemme myös pystyneet jatkojalostamaan useita tutkimustyön tuloksena syntyneitä ideoita.
 

Mitä neuvoja antaisi nykyisille TUTAlaisille?

Asiat kehittyvät ja niin TUTAkin. Veikkaisin että nykyisillä TUTAlaisilla on taas astetta paremmat tietotaidot kuin itselläni aikanaan, joten parempi olla neuvomatta. Seuraan mieluummin sivusta kuinka tutkimusta ja opetusta tehdään aina vaan paremmin ja nautin TUTAn työn hedelmistä palkkaamalla osaavia TUTAlaisia.

Sivusta vastaa: | Viimeksi päivitetty: 21.03.2017.